• Aerosol i tannhelseklinikken Del 1: Risiko for smitte 

      Gussgard, Anne Margrete; Valen, Håkon; Olsvik, Ørjan; Jokstad, Asbjørn (Journal article; Tidsskriftartikkel; Peer reviewed, 2020)
      Aerosolutvikling i sammenheng med behandling i munnhulen kan innebære risiko for smitteoverføring mellom pasienter og tannhelsepersonell. Denne artikkelen (Del 1) beskriver hva aerosol er og mulig innvirkning for helse. Hovedfokus i denne artikkelen er mikrobielle aerosoler, og hvilke situasjoner og prosedyrer som forårsaker mikrobielle aerosoler i tannhelseklinikken. Det produseres forskjellige ...
    • Aerosol i tannhelseklinikken. Del 2: Tiltak for å begrense smitte 

      Gussgard, Anne Margrete; Valen, Håkon; Olsvik, Ørjan; Jokstad, Asbjørn (Journal article; Tidsskriftartikkel; Peer reviewed, 2020)
      Aerosoler blir generert i sammenheng med flere behandlingsprosedyrer og situasjoner i tannhelseklinikken. Aerosoler i tannhelseklinikken kan være infeksiøse og føre til smitte mellom tannhelsepersonell og pasienter. Forskjellige tiltak for å begrense smitte fra infeksiøs aerosol, beskrives og diskuteres. Det er urealistisk å forvente at lokale aerosoler kan elimineres i sammenheng med behandling i ...
    • Antibiotikaresistens - globalt, lokalt, i dag och i morgon 

      Lund, Bodil Kristina; Klinge, Björn; Larsen, Tove; Olsvik, Ørjan; Vällimaa, Hannamari (Journal article; Tidsskriftartikkel; Peer reviewed, 2019-04-09)
      Antibiotikaresistensen ökar kraftigt, och i dag pågår ett internationellt samarbete för att motverka detta. Antibiotikaförskrivningen i tandvården i de nordiska länderna är ur ett internationellt perspektiv låg. Det finns dock en del indikationer på att denna kan reduceras ytterligare.
    • Assessment of benefits and risks of probiotics in baby foods Bifidobacterium lactis Bb12. 

      Halvorsen, Ragnhild; Narvhus, Judith; Lassen, Jørgen Fr; Midtvedt, Tore; Rugtveit, Jarle; Yazdankhah, Siamak Pour; Andersen, Lene Frost; Frølich, Wenche; Frøyland, Livar; Haugen, Margaretha; Høiby, Anne; Kapperud, Georg; Lunestad, Bjørn Tore; Meltzer, Helle Margrete; Nesbakken, Truls; Nygård, Karin Maria; Robertson, Lucy; Olsvik, Ørjan; Paulsen, Jan Erik; Tranulis, Michael A.; Tryland, Morten; Rimstad, Espen (Research report; Forskningsrapport, 2010-05-14)
      The Norwegian Scientific Committee for Food Safety (VKM) has appointed an ad hoc-group of experts to answer a request from the Norwegian Food Safety Authority regarding benefit and risk assessment of B. lactis Bb12 in baby foods focusing on the age groups 4-6 months, 6-12 months and 1-3 years. This assessment is based on the literature provided by the notifier as well as that found by a MEDLINE search.
    • Chlorhexidine compounds in cosmetic products Risk assessment of antimicrobial and antibiotic resistance development in microorganisms 

      Lunestad, Bjørn Tore; Møretrø, Trond; Hegstad, Kristin; Langsrud, Solveig; Scheie, Anne Aamdal; Kapperud, Georg; Lassen, Jørgen Fr; Nygård, Karin Maria; Robertson, Lucy; Nesbakken, Truls; Olsvik, Ørjan; Tranulis, Michael A.; Tryland, Morten; Rimstad, Espen (Research report; Forskningsrapport, 2010-04-15)
      Chlorhexidine and its salts are reported as being used in cosmetics as an active ingredient to give the desired effect or as a preservative in concentrations of up to 0.3 %. Such products include mouthwashes, hair dying and bleaching formulations, shampoos, anti hair “aging” products and exfoliants, body lotions, eye creams, face cleansers, sun cream, after-sun lotions, ...
    • Covid-19 transmission in fitness centers in Norway - a randomized trial 

      Helsingen, Lise Mørkved; Løberg, Magnus; Refsum, Erle; Gjøstein, Dagrun Kyte; Wieszczy, Paulina; Olsvik, Ørjan; Juul, Frederik Emil; Barua, Ishita; Jodal, Henriette C.; Herfindal, Magnhild; Mori, Yuichi; Jore, Solveig; Lund-Johansen, Fridtjof; Fretheim, Atle; Bretthauer, Michael; Kalager, Mette (Journal article; Tidsskriftartikkel; Peer reviewed, 2021-11-16)
      Background: Closed fitness centers during the Covid-19 pandemic may negatively impact health and wellbeing. We assessed whether training at fitness centers increases the risk of SARS-CoV-2 virus infection.<p> <p>Methods: In a two-group parallel randomized controlled trial, fitness center members aged 18 to 64 without Covid-19-relevant comorbidities, were randomized to access to training at a ...
    • Covid-19 transmission in fitness centers in Norway - a randomized trial 

      Helsingen, Lise Mørkved; Løberg, Magnus; Gjøstein, Dagrun Kyte; Wieszczy, Paulina; Olsvik, Ørjan; Juul, Frederik Emil; Barua, Ishita; Jodal, Henriette C.; Herfindal, Magnhild; Mori, Yuichi; Jore, Solveig; Lund-Johansen, Fridtjof; Fretheim, Atle; Bretthauer, Michael; Kalager, Mette (Journal article; Tidsskriftartikkel; Peer reviewed, 2021-11-16)
      Background: Closed fitness centers during the Covid-19 pandemic may negatively impact health and wellbeing. We assessed whether training at fitness centers increases the risk of SARS-CoV-2 virus infection.<p> <p>Methods: In a two-group parallel randomized controlled trial, fitness center members aged 18 to 64 without Covid-19-relevant comorbidities, were randomized to access to training at a ...
    • Dekontaminering av pattedyrslakt ved bruk av damp eller varmt vann. Uttalelse fra Faggruppe for hygiene og smittestoffer i Vitenskapskomiteen for mattrygghet 

      Nesbakken, Truls; Christensen, Hardy; Skjerve, Eystein; Nygård, Karin Maria; Yazdankhah, Siamak Pour; Lunestad, Bjørn Tore; Kapperud, Georg; Lassen, Jørgen Fr; Robertson, Lucy; Olsvik, Ørjan; Tranulis, Michael A.; Tryland, Morten; Rimstad, Espen (Research report; Forskningsrapport, 2010-04-15)
      Mattilsynet har gitt VKM i oppgave å foreta en risikovurdering når det gjelder ”dekontaminering av pattedyrslakt ved bruk av varmt vann eller damp”. Da det er en bestemtdekontamineringsteknologi Mattilsynet ønsker utredet, velger faggruppen å bruke den mer presise betegnelsen ”overflatepasteurisering av slakt” som er i tråd med uttrykk og definisjoner som forskere innenfor dette området har benyttet ...
    • Medisinsk tannturisme: Kan behandling utenfor Norden medføre økt risiko for bærerskap og infeksjoner av antibiotika resistente bakterier? 

      Olsvik, Ørjan; Lilleng, Urd; Lund, Bodil Kristina (Journal article; Tidsskriftartikkel; Peer reviewed, 2020-01-03)
      I de senere år har antibiotikaresistente bakterier blitt et økende medisinsk problem. Slike bakterier har smittet medisinske turister, og blitt bragt hjem til Norden. Det er beregnet at det i verden er nærmere 20 millioner pasienter som reiser internasjonalt, og at kostnadene er over 50 milliarder US dollar. I Europa er det pasienter som ønsker billig tannbehandling som utgjør hovedmengden av ...
    • Mortality in Norway and Sweden during the COVID-19 pandemic 

      Juul, Frederik E.; Jodal, Henriette C.; Barua, Ishita; Refsum, Erle; Olsvik, Ørjan; Helsingen, Lise M.; Løberg, Magnus; Bretthauer, Michael; Kalager, Mette; Emilsson, Louise (Journal article; Tidsskriftartikkel; Peer reviewed, 2021-10-05)
      Background: Norway and Sweden are similar countries in terms of socioeconomics and health care. Norway implemented extensive COVID-19 measures, such as school closures and lockdowns, whereas Sweden did not. Aims: To compare mortality in Norway and Sweden, two similar countries with very different mitigation measures against COVID-19. <p> <p>Methods: Using real-world data from national registries, ...
    • Risikovurdering; import og spredning av tarmpatogene bakterier med krydder og urter 

      Rimstad, Espen; Høiby, E. Arne; Kapperud, Georg; Lassen, Jørgen Fredrik; Lunestad, Bjørn Tore; Nygård, Karin Maria; Olsvik, Ørjan; Nesbakken, Truls; Robertson, Lucy; Tryland, Morten; Tranulis, Michael A.; Vainio, Kirsti; Blom, Hans (Research report; Forskningsrapport, 2007-09-26)
      Forbruket av krydder i Norge øker og ligger per i dag på vel ½ kg per person og år (2006). Forbruket hos oss er imidlertid fortsatt langt lavere enn i enkelte andre industriland (eksempelvis USA med et forbruk på 1,6 kilo per person og år) og vil derfor sannsynligvis fortsatt øke ganske betydelig. Også antall ulike kryddertyper øker, parallelt med økende interesse for ”eksotisk” (ikke minst asiatisk) ...
    • Risk assessment of import and dissemination of intestinal pathogenic bacteria via fresh herbs and leafy vegetables from South-East Asia. Opinion of the Panel on Biological Hazards 

      Lassen, Jørgen Fredrik; Johannessen, Gro Skøien; Høiby, Ernst Arne; Kapperud, Georg; Lunestad, Bjørn Tore; Nesbakken, Truls; Nygård, Karin Maria; Olsvik, Ørjan; Robertson, Lucy Jane; Tranulis, Michael A.; Tryland, Morten; Rimstad, Espen (Research report; Forskningsrapport, 2008-06)
      Several studies have demonstrated that fresh herbs and green or leafy vegetables can be contaminated by intestinal pathogenic bacteria such as <i>Salmonella</i> spp. Although systematic surveys are probably not conducted in any countries some places, in recent years the Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) has received approximately 30 alerts annually on the detection of potentially pathogenic ...
    • Risk assessment on the use of triclosan in cosmetics; Development of antimicrobial resistance in bacteria - II. Opinion of the Panel on Biological Hazards Norwegian Scientific Committee for Food Safety 

      Kapperud, Georg; Høiby, Ernst Arne; Lassen, Jørgen Fredrik; Lunestad, Bjørn Tore; Nesbakken, Truls; Nygård, Karin Maria; Olsvik, Ørjan; Rimstad, Espen; Robertson, Lucy Jane; Tranulis, Michael A.; Tryland, Morten (Research report; Forskningsrapport, 2007-02)
      Den Europa kommisjonens vitenskapskomité for forbruksvarer (SCCP) konkluderte 10. oktober 2006 med at det på grunnlag av tilgjengelige data ikke er funnet bevis for at triklosan i kosmetiske produkter kan føre til resistens – eller kryssresistensutvikling hos bakterier. Til tross for at en slik sammenheng kan være sannsynlig, finnes det ikke god dokumentasjon.<p><p> Siden denne konklusjonen ikke ...
    • Risk assessment on use of Lactobacillus rhamnosus (LGG) as an ingredient in infant formula and baby foods (II) 

      Rimstad, Espen; Andersen, Lene Frost; Frølich, Wenche; Frøyland, Livar; Halvorsen, Ragnhild; Høiby, Ernst Arne; Kapperud, Georg; Lunestad, Bjørn Tore; Lassen, Jørgen Fredrik; Meltzer, Helle Margrete; Narvhus, Judith Ann; Nygård, Karin; Nesbakken, Truls; Olsvik, Ørjan; Paulsen, Jan Erik; Robertson, Lucy Jane; Tranulis, Michael A.; Tryland, Morten; Vainio, Kirsti; Haugen, Margaretha (Research report; Forskningsrapport, 2007-06-15)
      On 10. March 2006 , The Norwegian Food Safety Authority (Mattilsynet) decided that, on the basis of VKM’s previous risk assessment (2005), Nutramigen 1 with Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) could not be marketed in Norway as medical foods for infants (0-4 months). In addition, The Norwegian Food Safety Authority (Mattilsynet) decided (08. November ...
    • Risken för smitta genom aerosol i tandvårdskliniken 

      Gussgard, Anne Margrete; Valen, Håkon; Olsvik, Ørjan; Jokstad, Asbjørn (Journal article; Tidsskriftartikkel; Peer reviewed, 2020-12-10)
      Aerosolutveckling i samband med behandling i munhålan kan innebära risk för smittöverföring mellan patienter och tandvårdspersonal. Denna artikel beskriver vilka situationer och procedurer som orsakar mikrobiella aerosoler i tandvårdskliniken. Smittrisken för infektiös aerosol beskrivs med exempel från några bakteriella och virusöverförbara sjukdomar i tandvårdskliniken.
    • Salmonella diarizonae hos dyr i Norge. Konsekvenser for dyr og mennesker. 

      Nesbakken, Truls; Lassen, Jørgen Fr; Nygård, Karin Maria; Østerås, Olav; Høiby, Ernst Arne; Kapperud, Georg; Lunestad, Bjørn Tore; Olsvik, Ørjan; Robertson, Lucy; Tranulis, Michael A.; Tryland, Morten; Rimstad, Espen (Research report; Forskningsrapport, 2008-09-09)
      S. diarizonae er et subspecies av Salmonella som påvises endemisk hos sau i enkelte regioner i Norge. Det er derfor stilt spørsmål om mikrobens potensielle og reelle betydning for både folke- og dyrehelsen. Det er også stilt spørsmål ved påstanden om at Norge har en tilnærmet salmonella-fri husdyrpopulasjon kan forsvares når S. diarizonae påvises relativt ofte hos sau i Norge i dag. Mattilsynet har ...
    • Tandvårdsturism - ökad risk för folkhälsan 

      Olsvik, Ørjan; Lund, Bodil Kristina (Journal article; Tidsskriftartikkel; Peer reviewed, 2019-04-09)
      Så kallad medicinsk turism, att kombinera elektiv vård utomlands med semester, ökar kraftigt. Medicinsk turism kan skapa såväl kulturella, ekonomiska, etiska, legala och medicinska problem genom import av smittsamma sjukdomar till hemlandet. Patienter som väljer att söka vård utomlands bör vara införstådda med att det kan medföra en ökad risk att bli infekterad av antibiotikaresistenta bakterier.
    • Tannmedisinsk turisme - konsekvenser for folkehelsen 

      Olsvik, Ørjan; Lund, Bodil Kristina (Journal article; Tidsskriftartikkel; Peer reviewed, 2018-12-13)
      Globalisering av helsetjenester gir pasienter muligheter til å velge hvor de ønsker å bli behandlet. Dette muliggjør helsetjenester som koster mindre enn i hjemlandet, 50 %, ja helt opp til 80 % kan fremkomme for livsviktige inngrep som kreftbehandling og hjerteoperasjoner. Dette kan også kombineres med ferier, og får da betegnelsen medisinsk turisme. Inkludert er også tannhelsetjenester, her inngår ...